fbpx

Hvor finder jeg ny viden om klima?

Er du ny indenfor den grønne omstilling? Altså, ment på den måde, at du lige er hoppet ombord på, at vi da skal gøre noget.. Og vil du gerne lære mere om, hvad det hele egentlig går ud på? Så har du muligvis brug for nogle tips og råd til, hvor du finder al den nye viden, som du er så klar på, at få.

Der er faktisk rigtig meget viden derude, og det er jo ikke så overraskende, for klimakrisen er en af vor tids største kriser. 

Der er både podcast, bøger, artikler, film, blogs, dokumentarer, dokumentarserie og så videre.

Klimaviden

Podcast
Bøger
Artikler
Film
Blogs
Dokumentarer
Dokumentarserier
m.fl.

Vi starter med de danske ting, fordi vi trods alt er danskere. Dog vil jeg da gerne indrømme, at jeg mest læser og lytter til engelsksprogede kilder. 

Jeg er selv meget glad for klimapodcasts, fordi det er godt til gåture og køreture, hvor det kan være svært at foretage sig så meget andet alligevel. Derudover er jeg også glad for artikler, jeg er bare ikke god til at sætte mig og gå i gang med en hel bog, selvom jeg rigtig gerne vil.

Dansk klimapodcast

Klimaalfabetet

Hvilken liste ville være komplet, hvis ikke man anbefalede sit eget produkt? Og hvor ringe ville det være, hvis ikke jeg ville anbefale det? Anyway, i klimaalfabetet trækkes tingene helt ned på et niveau, så alle kan være med. Her er ingen dumme spørgsmål. Podcasten bruges også i folkeskolen på mellemtrinnet, da den formår at forklare komplekse problemstillinger på en nem måde.

Den Grønne Løsning

Informations podcast gør det virkelig godt med at forklare en masse emner. Den er ikke aktuel mere, men det gør jo ikke bagkataloget mindre godt.Genstart – er ikke kun en klimapodcast, men flere afsnit adresserer noget om netop klima og miljø, og de er værd at lytte til.

Genstart

Det her er ikke kun en klimapodcast, men flere afsnit adresserer noget om netop klima og miljø, og de er værd at lytte til.

Bæredygtighed i virkeligheden

Titlen siger jo rigtig meget. Det handler om bæredygtighed. Bæredygtighed er mange ting, og det dykkes der ned i i denne podcast, som også inviterer gæster i studiet.

Danske klimabøger

Små Klimamonstre

Til de bevidste familier, som gerne vil have bevidste og IKKE skræmte børn, så vil jeg gerne slå et slag for Små Klimamonstre. Her er skruet op for de gode historier, og så er der ingen løftede fingre eller skræmmekampagner, præcis som det skal være til børn (jo, jeg er selv medforfatter).

Klimapsykologi

Sindssygt interessant bog som undersøger, hvorfor vi ikke gør mere, når vi godt ved, vi burde.

Hvis vi vil

Bogen her undersøger en række af de mest tunge klimaposter, og hvad vi kan gøre. Der sættes en menneskelig vinkel på, som virkelig gør det levende og mindeværdigt.

Lev bæredygtigt. Kom nu. Du kan godt!

Denne bog er delt ind i kapitler, som gør det nemt og overskueligt. Du kan starte, hvor du føler dig tilpas eller starte, hvor du føler, du bør gøre en indsats.

Victoria og Verdensmålene

Har du lidt ældre børn er her en bogserie, som de og du kan dykke ned i sammen. Bøgerne tager afsæt i de 17 verdensmål. 1 bog forklarer et verdensmål. Smart. Letforståeligt og underholdende samtidig.

Som nævnt er jeg meget glad for at læse og høre ting på engelsk, så har kommer mine favoritter fra det store udland.

Engelske klimapodcast

TIL Climate

Denne podcast var en af de første jeg hørte, den kommer fra det amerikanske universitet MIT. Afsnittene er korte, og præcis som i klimaalfabetet bliver der snakket med eksperter, det kan jeg godt lidt. (Måske er det en journalistisk arbejdsskade)

The Climate Question

Denne har jeg netop fundet. Den kommer fra britiske BBC og tager fat på aktuelle emner, og snakker med folk som er der, folk der har en personlig aktie i det og eksperter. En rigtig god blanding af alle ting og igen er afsnittene i en længde, der er til at nå på en kortere køre-/gåtur.

Planet Visionaries

Jeg har kun hørt enkelte afsnit af den her. Den dykker dybt ned i emnerne, og indtil videre har jeg kun hørt om dyr. Det har været vildt spændende. Og lærerigt ikke mindst.

Engelske klimaartikler

New York Times

Hvis der sker noget ude i verden, kan du være sikker på, at NYT rapporterer om det. Og de gør det på en rigtig god måde. Samtidig er der et ugentlig nyhedsbrev om klimaemner. Jeg er abonnent og betaler dermed for det, men jeg mener ikke, det var mere end et par dollars.

Andre kilder til klimaviden

Der findes selvfølgelig også andet end podcast, artikler og bøger til at lære om klima, og måske er det lige præcis det, du står og leder efter, så her får du nogle andre forslag.

Waterbear

På Waterbear kan du finde dokumentarer om snart sagt alting. Jeg har blandt andet set om bier og om konkurrenceduer.. Ja, duer der kan lave tricks. Der er nærmest ikke det emne, du ikke kan finde, så det er bare med at søge.
Waterbear er en app, og den er gratis. Helt fantastisk, hvis du spørger mig.

We don’t have time

We don’t have time er egentlig en app. Jeg skal dog indrømme, at jeg ikke helt ved, hvad den indeholdler. Til gengæld er jeg særdeles glad for deres nyhedsbrev, som er vældig informativt, app’en skal jeg lige sætte mig lidt mere ind i.

WONDR

Det her er en form for socialt netværk, som har klima og alt under den paraply som omdrejningspunkt. Der er plads til mange gode snakke, og på et tidspunkt satte jeg mig for at lave en online festival med dem, jeg ved så ikke lige, hvorfor den aldrig blev, men sådan er det jo, Hvorom alting er, kan du finde jævnbyrdige at diskutere alt muligt med herinde. App’en kan godt være lidt forvirrende, men man skal vel bare lære den at kende.

Hermed lidt anbefalinger til din videre færd in i den klimavenlige verden.

Har du andre klimakilder, som du synes, jeg har glemt?

God fornøjelse i hvert fald.